BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, January 1, 2012

2012

Assalamualaikum buat sahabat2 semua..tak terlewat untuk ana menyatakan selamat tahun baru masihi 2012 buat semua yang berkunjung ke sini..InsyaAllah semoga tahun baru yang tiba diiringi dengan perkara dan azam baru yang perlu dipenuhi dan ditunaikan.. Hampir sebulan yang lepas kita menyambut hari yang mulia dalam Islam iaitu awal muharram..Sudah pasti ada azam yang sudah tersemat..kini tahun masihi yang menjelma mengingatkan kita agar terus berpegang pada azam dan semangat yang telah ada bagi menempuhi setahun yang akan menjelma..kita tak akan pasti apakah yang akan berlaku dan bakal dilalui..tetapi dengan azam yang terpahat pasti akan membantu dalam mengharungi setiap ujian dan dugaan dalam kehidupan..insyaAllah..


Lewat satu petang ketika hendak ke kelas..ana terserempak dengan bekas pelajar ana.."Assalamualaikum miss,"sambil tersenyum dia memberi salam.."Waalaikumussalam..macamana study?" ana bertanya.."Alhamdulillah" jawabnya.. "Teruskan sampai degree tau"..ana memberi semangat..Dengan yakin dan tegas pelajar ana itu menjawab.."InsyaAllah miss..sampai dr.(phd).."..subhanallah..dengan senyuman ana mengangguk sambil mendoakan kejayaannya..Apa yang menarik disini adalah semangatnya..permulaan keputusan SPM tidaklah begitu baik..namun semangatnya begitu tinggi untuk mengubah nasib dirinya sehingga ke peringkat tertinggi dalam kelayakan akademik..itulah yang dinamakan kejayaan..tidak sesekali berputus asa dan teruskan langkah yang telah dimulakan..


Sesungguhnya setiap daripada kita pasti mempunyai azam dan tujuan untuk Tahun 1433H dan Tahun 2012 masihi ini..Yang pasti biarlah azam itu mempunyai matlamat jangkamasa panjang agar kehidupan kita 'disana' akan terjamin


Daripada Abu Hurairah r.a. berkata,, Rasulullah SAW bersabda bermaksud “ Sesungguhnya Allah berfirman : Tidak ada perkara yang lebih Aku kasih daripada hambaKu yang melaksanakan apa yang Aku fardukan ke atasnya. Sentiasalah hamba itu mendekatkan diriNya kepadaKu dengan melakukan amal-amal sunat sehingga Aku mengasihinya. (HR Bukhari)Antara cara untuk mendapatkan 'perhatianNya'

a.memiliki ilmu yang jelas dan bermanfaat

Daripada Muawwiyah r.a, bersabda Rasulullah s.a.w “sesiapa yang Allah ingin kebaikan akan diberikan kefahaman yang mendalam dalam soal agama” (Riwayat al-Bukhari, Muslim dan Ibnu Majah)

b. Taubat (syarat pertama dalam memburu cinta illahi)

Daripada Said bin Burdah drpd bapa dan datuknya berkata : Telah datang Rasulullah SAW kepada kami yg sedang duduk-duduk, maka berkata Rasulullah SAW : “ Tiadalah aku berpagi-pagi melainkan aku meminta ampun kepada Allah pada waktu itu sebanyak 100 kali “ ( Riwayat Abd bin Hamid dgn Sanad yg sahih)

c. Memilih sahabat yang baik

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda bermaksud “ seseorang itu di atas agama kawannya, maka lihatlah dengan siapa kamu berkawan.” (Riwayat abu Daud)

d. Bina amalan dengan itqan dan ihsan

Ihsan adalah kamu menyembah Allah seakan-akan kamu melihatnya, sekiranya kamu tidak melihatNya sesungguhnya dia melihat kamu.

(Riwayat Muslim daripada saidina Umar r.a)

e. Mujahadah mengekalkan hidayah

f. Menghindar daripada bisikan syaitan

g. Memelihara amal yang telah dibuat sebaik mungkin

h. Memenuhi ruang hidup dengan nafas syukur dan pujian

Daripada al-Mughirah r.a berkata sekiranya Nabi SAW mendirikan solat malam sehingga bengkak kedua-dua kakinya atau betisnya, ditanya kepadanya, baginda menjawab: tidak bolehkah aku menjadi seorang hamba yang benar-benar bersyukur.

( Riwayat Imam Bukahri )

source : Ustazah Aminah CITU UiTM Melaka

0 comments: